Kehonrakentajien keskuudessa ”heraproteeini” on lähes taikasana. Mutta mitä heraproteiini on ja onko ehkä olemassa sitä parempia proteeineja?

Heraproteiinia, toiselta nimeltään laktalbumiinia, saadaan kaseiinin tavoin lehmänmaidosta. Lehmänmaidon kaseiinipitoisuus on n. 80 % ja vain 20 % on heraproteiinia.

Periaatteessa ihminen voi saada aminohappoja, proteiineja ja valkuaisia kolmessa muodossa:

  • täydellisenä valkuaisena ravintoaineeseen sitoutuneena;
  • osittain sulatettuna proteiinina, nk. hydrosylaattina tai
  • vapaina aminohappoina.

Nämä ovat ruoansulatuksen jälkeen vereen päätyviä aminohappoja. Ne eivät laadullisesti eroa toisistaan.

Tosin imeytymisnopeus vatsassa eroaa.

Laktalbumiinia (heraproteiinia) saadaan ultrasuodatusmenetelmällä, jonka jälkeen se kuivatetaan (ruiskukuivatus). Silloin puhutaan heraproteeinitiivisteestä.

Jos tiiviste esisulatetaan entsyymien ja happojen avulla pitkiksi ketjuiksi puhutaan laktalbumiinihydrosylaatista. Se on hieman kalliimpaa kuin yksinkertainen heraproteiinitiiviste. Keho kykenee hyödyntämään sitä tiivistettä nopeammin. Entsyymien suorittama pilkkominen on suositeltavampaa kuin happojen avulla tapahtuva pilkkominen.

Heraproteiiniisolaattia saadaan erittäin vaivalloisella ionienvaihtomenetelmällä. Albers ja Arndt suosittelevat tälle muodolle nimeä ”ionivaihdettu heraproteiini”. Sen sanotaan sisältävän muita vähemmän maitoproteiinia ja maitosokeria. Kumpaakaan ei tosin vielä ole näytetty toteen.

Hydrolysaatti

Hydrosylaatit imeytyvät esisulatettuina proteiineina parhaiten. Ne ovat siis toisin sanoen heti ihmisen käytettävissä, yhtä nopeasti kuin vapaat aminohapot. Proteiinithan ovat jo hajonneet tripeptideiksi ja dipeptideiksi, minkä ansiosta kuljetusentsyymit voivat välittömästi viedä ne verenkiertoon kehon käytettäväksi.

Mitä pienempi molekylaaripaino (ilmaistu daltoneina), sitä paremmin aminohappo-hydrosylaatit imeytyvät. Jos molekylaaripaino on alle 500 daltonia, hydrosylaatit imeytyvät optimaalisesti. Ne maistuvat tosin myös karvailta.

1 Nopean imeytymisen vuoksi urheilijat suosivat välittömästi ennen ja jälkeen harjoittelua hydrosylaatteja täydellisten proteiinien sijaan.

Täydelliset proteiinit

Täydelliset proteiinit, sellaisina kuin proteiinit ovat esimerkiksi maidossa tai lihassa, koostuvat pitkäketjuisista molekyyleistä. Ihminen tarvitsee huomattavasti kauemmin aikaa monimutkaisten valkuaisten kuin hydrosylaattien sulattamiseen.

Kaseiini ja heraproteiini kuuluvat täydellisiin proteiineihin. Ne eroavat toisistaan selvästi imeytymisominaisuuksiltaan.

Vapaat aminohapot

Tärkeää: Yksittäisiä aminohappoja otetaan tavallisesti niiden erityisen vaikutuksen vuoksi, ei niiden imeytymisnopeuden vuoksi.

Heraproteiinin ja kaseiinin vertailu

EigenschaftCaseinWhey Protein
Biologische Wertigkeit77104
Hemmung Proteinabbau34% über 5 Stundennein
Förderung Proteinaufbau31% über 100 Minuten68% über 100 Minuten. Null nach 300 Minuten
Oxidation von Aminosäurenschwachstark
Förderung Stickstoffbilanz
starkschwach
Wirkung in der Diätsehr gut: Fettverlust 7,0 Kg in 12 Wochenmäßig: Fettverlust 4,2 Kg in 12 Wochen
Andere Effekte auf GesundheitAnstieg HDL-Cholesterin, Senkung Lipoprotein, Hemmung von Blutplättchen-VerklumpungAnstieg von HDL-Cholesterin, Senkung der Triglycerids, Butdrucksenkung, Stärkung Immunsystem, Erhöhung Glutathion Werte
Gehalt an Glutaminhochgering
Gehalt an BCAAmäßighoch

Quelle: Arndt / Albers; ”Handbuch Proteine und Aminosäuren”; 2004; S. 83.

Heraproteiini vs. kaseiini: Tutkimus

Imeytymisnopeus

Aminohapot ja lihasten kasvattaminen heraproteiinin avulla
Eräässä tutkimuksessa mitattiin kaseiinin ja heraproteeinin imeytymisnopeutta. Tutkimukseen osallistujat ottivat tyhjään vatsaan (10 tuntia ravinnotta) joko 30 grammaa kaseiinia tai 30 grammaa heraproteiinia. Sen jälkeen osallistujilta mitattiin veren leusiinitaso.

Veren leusiinipitoisuus oli suurin osallistujilla, jotka olivat saaneet heraproteiinia. Tunti heraproteiinin saannin jälkeen leusiinipitoisuus oli 330 mmol. Kaseiinia saaneilla osallistujilla leusiinipitoisuus oli noin 240 mmol.

Kolmen tunnin (n. 180 minuutin) jälkeen leusiinipitoisuus oli kummassakin ryhmässä lähes sama. Sen jälkeen pitoisuus laski heraproteiinia saaneilla nopeasti ja oli neljän tunnin jälkeen vain n. 100 mmol. Kaseiinia saaneilla leusiinipitoisuus sen sijaan pysyi vakiona n. 200 mmol:ssa.

Lihasten kasvaminen, lihasten pieneneminen

Urheilijoille paljon tärkeämpää on oletettavasti proteiinisynteesiä ja proteiinin hajoamista koskevat huomiot. Heraproteiinin nauttiminen stimuloi proteiinisynteesiä. Sen sijaan kaseiini hidasti huomattavasti proteiinien hajoamista.

Sen seurauksena kaseiinilla voitiin kasvattaa lihasmassaa heraproteiinia paremmin. Heraproteiinia nimitetäänkin siksi anaboliseksi proteiiniksi, kun taas kaseiini on ennemminkin antikatabolinen proteiini.

Kehonrakennuslehdet tekevät siitä usein seuraavanlaisen käyttösuosituksen: Heraproteiinia tulisi ottaa mieluummin aamuisin ja juuri ennen harjoittelua, kaseiinia taas ennen nukkumaanmenoa.

Yksittäisten aminohappojen osuun heraproteiinissa ja kaseiinissa

Aminohappojen osuudet erottuvat proteiini-isolaatista toiseen. Heraproteiinin ja kaseiinin ohella taulukossa on myös maitoproteiinin ja soijaproteiinin aminohappoprofiili:

AminosäureWhey ProteinCaseinMilch-ProteinSoja-Protein
Histidin (ess.)2,22,92,82,3
Isoleucin (BCAA) (ess.)6,85,76,44,5
Leucin (BCAA) (ess.)11,110,410,47,2
Valin (BCAA) (ess.)6,86,86,84,7
Lysin (ess.)9,98,38,36,2
Methionin (ess.)2,42,82,71,3
Phenylalanin (ess.)3,85,15,24,5
Threonin (ess.)8,04,65,13,9
Thryptophan (ess.)2,11,41,41,1
Alanin5,03,13,54,1
Arginin3,04,03,77,6
Asparagin & Asparaginsäure11,37,37,911,0
Cystein2,40,30,91,6
Glutamin & Glutaminsäure19,22321,819,2
Glycin2,22,12,14,1
Prolin5,211,210,15,6
Serin5,25,85,65,1
Tyrosin3,56,05,33,5
Angaben in Gramm je 100 Gramm Proteinisolat. "ess.": essentielle Aminosäure; Quelle: Arndt, Albers: Handbuch Aminosäuren, S. 93

Kirjallisuuslähteet:

  1. Albers, K., Arndt, T., ”Handbuch Aminosäuren”, 2004, S. 77 ff.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr