Tauriini (kem.: 2-aminoetaanisulfonihappo) on rikkipitoinen aminohappo. Se ei kuuluu proteiineihin sitoutuviin aminohappoihin, joita on 20. Tauriinia muodostuu maksassa kysteiinistä, metioniinista ja B6-vitamiinista. Tauriini on välttämätön aminohappo pikkulapsille ja keskosille.

Tauriinia on kudosnesteessä glutamiinin jälkeen toiseksi eniten, ja se on vapaista aminohapoista toiseksi yleisin. Tauriinia esiintyy erityisen runsaasti silmän verkkokalvolla, keskushermostossa, lymfosyyteissä ja trombosyyteissä.

Tauriini on energiajuoma Red Bull®in paljon mainostettu ainesosa. Yksi tölkki juomaa (250 ml) sisältää n. 1 g tauriinia. Juoman piristävä vaikutus ei kuitenkaan ole tauriinin, vaan juoman sisältämän koffeiinin ansiota.

Miten tauriini vaikuttaa

Tauriini on voimakas antioksidantti. Se osallistuu hermoimpulssien välittämiseen, solukalvojen stabilisoimiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Se ehkäisee erityisesti rasvojen hapettumista ja voi siten suojata silmän verkkokalvoa hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta.

Sokeriaineenvaihdunta tarvitsee tauriinia glykolyysiin ja glukoneogeneesiin.

Silmät / Verkkokalvon suoja

tauriini ja verkkokalvon terveys
Hermojärjestelmän suurimmat tauriinipitoisuudet on löydettävissä verkkokalvon fotoreseptoreista. Tauriini osallistuu luultavasti monityydyttymättömien rasvahappojen (Omega-3 DHA ja EPA) hapettumisen (eli tuhoutumisen) neutraloimiseen silmän verkkokalvolla. Siten se voi suojata verkkokalvon fotoreseptoreita. Tauriinivarastojen tyhjentämisen on eläinkokeissa todettu johtavan fotoreseptorien tuhoutumiseen.

Silmänpohjan ikärappeuman (AMD) ja vanhuusiän kaihin hoitoon suositellaan siksi 500–2 000 mg tauriinilisää päivittäin. Tämän lisäksi suositellaan omega-3-rasvahappo- ja antioksidanttilisiä, ja erityisesti karotinoideja luteiinia ja tseaksantiinia.

Diabetes

Diabeetikoilla tauriinia on terveitä henkilöitä vähemmän. Tauriini saattaa siksi vaikuttaa positiivisesti kohonneen verensokerin aiheuttamiin sairauksiin, kuten diabeettiseen retinopatiaan.

Immuunijärjestelmä

Immuunijärjestelmän solut (leukosyytit, trombosyytit) sisältävät suuria määriä tauriinia. Tauriini voi aktivoida immuunijärjestelmän toiminaa, esim. interleukiini-1 -sytokiinien vapautumista.

1

Sydämen pumppaustehon lisääntyminen

Yksi gramma tauriinia voi lisätä sydämen pumppaamaa verimäärää urheilusuorituksesta palauduttaessa 20 prosentilla.2 Siksi jotkut urheilijat juovat treenin jälkeen tölkillisen Red Bull®ia.

Tauriinin annostelu

Farmaseutit ja ravintotieteilijät suosittelevat yleiseen terveydenedistämiseen 200–500 mg tauriinia päivittäin. Diabetesta, silmäsairauksia tai kystista fibroosia sairastaville tai huippu-urheilua harrastaville suositellaan päivittäin 500–4 000 mg tauriinia. 3 Erityisesti yli 500 mg ylittävät annokset on jaettava pitkin päivää ja otettava aterioiden välissä.

Sivuvaikutukset

Kuten muutkin aminohapot tauriini on yleisesti erittäin turvallinen vaikuttava aine. Se on myrkytön ja säilyy erittäin hyvin. Yli 2 000 mg:n annokset voivat aiheuttaa lieviä vatsaoireita (tosin erittäin harvoin).

Epileptikkojen tulisi ottaa suuria tauriinimääriä vain valvonnan alaisuudessa, sillä epileptikoilla tauriinilisien on havaittu aiheuttavan päänsärkyä ja pahoinvointia.

  1. Gröber, U.; ”Orthomolekulare Medizin”; 2008; pp. 204
  2. Bau, W., Weiss, M., ”The influence of Taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography”, Amino Acids (2001), 20(1): pp. 75-82
  3. Gröber, Uwe; ”Mikronährstoffe. Metabolic Tuning – Prävention – Therapie”; 3. Aufl. 2011; S. 341
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr