Potenssiongelmia? Kukaan mies ei puhu niistä mielellään. Korkeintaan vitsailee asialla. Kuitenkin impotenssin todennäköisyys yli 60-vuotiailla on yli 50:50. Tämä koskee tosin myös yli 35-vuotiaita miehiä.

Luonnollista apua erektio-ongelmiin etsivä törmää melko nopeasti käyttäjien kokemuksiin ja tutkimuksiin, joissa todetaan, että aminohapoista kuten L-arginiinista voi olla apua.

Mutta: ratkaiseva tekijä on se, miten L-arginiinia otetaan, millaisina annoksina ja yhdistelminä. Esittelemme täällä parhaat tutkimukset ja annamme niiden pohjalta suosituksia.

Lääkärit puhuvat “erektiohäiriöstä” viitatessaan tähän arkaan ongelmaan.

Syyt voidaan jakaa kolmeen alueeseen:

 1. verenkiertohäiriöt ja ohuiden verisuonten häiriöt (n. 60 %)
 2. psyykkiset erektiohäiriöt (n. 15 %),
 3. hermostolliset, orgaaniset ongelmat (n. 15 %),
 4. muut syyt (10 %), mahdollisesti tuntemattomat.

Mikäli hermot eivät enää kykene kuljettamaan ärsykkeitä, tai henkilöllä on orgaanisia ongelmia, kuten laskimovuoto, parantumismahdollisuudet ovat heikot.

Suurimmalle osalle ongelmista kärsiviä on hyviä uutisia. Yleisistä verenkiertohäiriöistä johtuvista erektio-ongelmista kärsivät voivat eri tutkimusten mukaan huomattavasti parantaa verenkiertoa ja siten potenssia kohdennetulla aminohappokuurilla.

Korkeintaan 3 000 mg:n annos L-arginiinia päivässä paransi kahdessa tutkimuksessa saatujen tulosten mukaan vain harvojen miesten seksuaalista tyytyväisyyttä.

Sen sijaan 5 000 mg:lla L-arginiinia päivässä on saatu suhteellisen vakuuttavia tuloksia. Tosin parantava vaikutus voi johtua myös muista tekijöistä.

L-arginiini yksistään ei siis vaikuta olevan avain parantuneeseen verenkiertoon.

Vuonna 2008 toteutetussa tutkimuksessa L-arginiini ja männynkuoriuute (uute sisältää nk. prosyanidiineja, jotka tunnetaan myös lyhenteellä OPC) paransivat erektiohäiriöitä jopa 90 prosentilla osallistujista. Tulokset voitiin vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Koska männynkuoriuutteen käyttö ei sisällä riskejä, eikä sillä yli 300 tutkimuksessa ole havaittu olevan sivuvaikutuksia, sen käyttöä hoitona voidaan pitää suositeltavana.

L-arginiinia potenssiongelmiin

Erektiohäiriöt: luonnolliset hoitotavat
L-arginiini on aminohappo, joka säätelee epäsuorasti verisuoniamme. Se säätelee typpimolekyylien saatavuutta, ja viestittää siten verisuonille, milloin niiden on laajennuttava. Näin se säätelee verenkiertoa ja siten myös verenpainetta.

Kolme amerikkalaistutkijaa saivat vuonna 1998 Nobelin lääketieteen palkinnon typpimolekyylin ja L-arginiinin verisuonten säätelyä koskevista tutkimustuloksista. Kyseisten tutkijoiden tekemät havainnot ovat johtaneet intensiiviseen tutkimukseen.

Keho voi valmistaa verisuonia ohjaavaa typpimolekyyliä vain L-arginiinista. Jos arginiinia puuttuu, silloin puuttuu myös typpeä, jolloin verisuonten laajeneminen estyy. Tutkijoiden löydös oli siksi seuraava: kun keho saa enemmän L-arginiinia, se voi nopeammin ja pitkäkestoisemmin laajentaa verisuonia. Tämän vuoksi myös esim. erektion ylläpitäminen on helpompaa.

Eri tutkijat ovat selvittäneet tätä löydöstä lisää, yksiselitteisin tuloksin:

L-arginiini (3 000 mg): Parannus 40%
L-arginiini 1 700 mg + 80 mg männynkuoriuute: Parannus 80%
L-arginiini 3 000 mg + 80 mg männynkuoriuute: Parannus 92%

L-arginiini yksin

Jos L-arginiinia otetaan yksinään, tehoavuuden kannalta vähimmäismäärä näyttäisi olevan 3 000 mg päivittäin.1 Kun L-arginiinia otettiin 5 000 mg, tulokset olivat jo huomattavat.2 Eräässä toisessa tutkimuksessa testattiin 8 000 mg L-arginiiniaspartaattia yhdessä adenosiinimonofosfaatin kanssa.3 Kolmannessa tutkimuksessa L-arginiinia otetiin yhdessä adenosiinimonofostaatin kanssa tunnista kahteen tuntiin ennen sukupuoliyhteyttä. Tämä näyttää olevan suositeltavaa, sillä silloin se on parhaiten kehon käytettävissä.

Jos L-arginiinin ohella otetaan muita aineita, jotka tukevat verisuonten laajenemista, kliinisistä tutkimuksista saadut tulokset ovat huomattavasti parempia.

40%

L-arginiini yhdistettynä männynkuoriuutteeseen

Selvästi parempia tuloksia kuin pelkkä L-arginiini on tuonut ennen kaikkea männynkuoriuutteen ja L-argiinin yhdistelmä. Tämä todistettiin kolmessa tutkimuksessa.

Kahdessa vuonna 20034 ja yhdessä vuonna 2008 toteutetussa tutkimuksessa vahvistettiin jo aikaisemmin saadut tulokset: Ranskalaisesta rannikkomännystä saadun uutteen sisältämä proantosyanidi tukee verisuonten solujen sisäseinämissä tapahtuvia aineenvaihduntaprosesseja. Uutteen ansiosta L-arginiinin vaikutus pääsee täysin valloilleen.5

potenssin lisääminen L-arginiinin ja männynkuoriuutteen avulla

Onnistumisprosentti 92: Uskomattoman suurella osalla, jopa 90 prosentilla osallistuneista miehistä, jotka saivat 3 000 mg L-arginiinia ja 80 mg männynkuoriuutetta päivittäin, seksuaalinen halukkuus ja erektiokyky paranivat huomattavasti. Potilailla, jotka ottivat vaikuttamatonta testivalmistetta (placeboa), ei havaittu lähes mitään parannusta.

Japanilaisten tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa vuodelta 2011 vahvistettiin myös männynkuoriuutteen ja arginiinin yhdistelmähoidon potenssia parantava vaikutus. Tulokset eivät olleet aivan yhtä vakuuttavia, tosin myös annostus oli puolta pienempi.6

92%

L-arginiini ja foolihappo, B6 ja B12

Hyvin laajassa saksalaisessa tutkimuksessa tutkittiin, millainen vaikutus saadaan 3 000 mg:lla L-arginiinia yhdessä kolmen B-vitamiinin B9 (foolihappo), B6 ja B12 kanssa. 7 Tutkittavat henkilöt kärsivät verenpaineesta, arterioskleroosista ja suuri osa myös erektiohäiriöistä.

Tutkimus osoitti, että yli puolet osallistujista (55 %), jotka täydensivät ruokavaliotaan L-arginiinilla ja kolmella B-vitamiinilla B6, B9 ja B12, raportoi tuntuvasta yleisen suorituskyvyn kohentumisesta. Lisäksi 40 prosenttia osallistujista raportoi lisääntyneestä potenssista. Vahingollisen homokysteiinin taso veressä laski keskimäärin 28 prosenttia.

Homokysteiiniarvojen alentaminen

Yksi kalkkeutuneiden verisuonten syy on niiden seinämiin kertynyt plakki, jonka muodostumista korkea homokysteiinitaso edistää.8 Homokysteiini on normaali, kehon aineenvaihduntaprosesseissa syntyvä lopputuote. Homokysteiini on soluille myrkyllinen ja kehon on jatkuvasti hajotettava sitä. Korkeat homokysteiiniarvot ovat haitallisia verisuonille (ja siten myös peniksen pienille verisuonille) kuten korkea kolesterolitasokin. On olemassa viitteitä siitä, että korkea homokysteiinitaso ja alhainen foolihappotaso ovat yhteydessä dementian ja alzheimerin etenemiseen.

Kolme B-vitamiinia B6, B9 ja B12 ovat olennaisen tärkeitä homokysteiinin hajottamisen kannalta. Etenkin B9-vitamiinin puutteesta kärsii yli 80 prosenttia väestöstä, ja myös B6- ja B12-vitamiinin kohdalla 10–20 % ei saa edes vähimmäismäärää. Vitamiinien puutteen ja epäterveellisten ruokailutottumusten vuoksi (paljon lihaa, makkaraa ja rasvaa) kohonnut homokysteiinitaso on väestössä yleinen. Täältä voit lukea lisää homokysteiinitasosta.

55 %

Muita keinoja potenssin lisäämiseen

Syö terveellisesti ja huolehdi aminohappojen saannista!
Sinkin puutoksen korjaaminen

Syy vähentyneelle libidolle voi olla alentuneessa testosteronitasossa. Sinkki on olennaisen tärkeä kehon omalle testosteronin tuotannolle. Sinkin lisääminen ravintoon voi poistaa puutteen ja edistää siten testosteronin tuotantoa. Normalisoitunut testosteronitaso voi parantaa tarkkaavaisuutta, valveutta, yleistä aktiivisuutta ja myös libidoa.

Laihtuminen ja liikunta

Ylipaino ja liian vähäinen liikunta ovat myrkkyä verenkiertoelimistölle. Ylipainosta kärsivien tulisi siksi ehdottomasti muuttaa ruokavaliotaan enemmän vihanneksia ja hedelmiä sisältäväksi ja karsia rasvaisia ja kaloripitoisia ruokia.

Säännöllinen liikunta on tärkeä osa painonhallintaa ja verisuonten ja nivelten kunnossapitämistä. Hyvä keino on valita useimmin portaat hissin sijasta. Valitse omat jalat linja-auton tai oman auton sijaan. Tai liiku vähintäänkin pienet matkat useammin pyörällä kuin autolla.

Se tekee hyvää paitsi kiloille, verenkierrolle ja verenpaineelle myös rahakukkarolle!

Myös alkoholi, tupakointi ja rasvainen ruoka vaurioittavat verisuonia ja hermoja ja ovat yhteydessä erektiohäiriöihin.

Lue täältä lisää!

Mitkä tuotteet ovat hyväksi verisuonille ja erektiokyvylle?

Hyvien ja laadukkaiden raaka-aineiden yhdistelemisen ei tarvitse olla edes kallista. Nämä aminohapot ja vitamiinit ovat suositeltavia miehille.
Lue täältä lisää!

Kirjallisuusviitteet:

 1. Zorgniotti AW, Lizza EF. Effect of large doses of the nitric oxide precursor, L-arginine, on erectile dysfunction. Int J Impot Res 1994;6:33-36.
 2. Chen, I., Wollman, Y., et al.; “Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized placebo-controlled study”; BJU International, Volume 83, issue 3, 1999; Seiten 269-273
 3. Neuzillet Y1, Hupertan V, Cour F, Botto H, Lebret T.; “A randomized, double-blind, crossover, placebo-controlled comparative clinical trial of arginine aspartate plus adenosine monophosphate for the intermittent treatment of male erectile dysfunction.”; Andrology. 2013 Mar;1(2):223-8. doi: 10.1111/j.2047-2927.2012.00046.x. Epub 2012 Dec 26.
 4. Stanislavov R, Nikolova V. Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenols and L-arginine. J Sex Marital Ther 2003; 29: 207-213.
 5. Stanislavov, R., et al; “Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial”; International Journal of Impotence Research (2008) 20, 173;180
 6. Aoki, H., Nagao, J., et al.; “Clinical assessment of a supplement of Pycnogenol and L-Arginine in Japanese patients with mild to moderate erectile dysfunction”; ePub May 27, 2011; Phytother Res. 20912, Feb; 26(2): 204-7. doi:10.1002/ptr.3462
 7. Jung, K., Petrowicz, O.; “L-Arginin und Folsäure bei Arteriosklerose. Ergebnisse einer prospektiven, multizentrischen Studie”; Perfusion, 12/2008; S.148 ff.
 8. Wald D.S., Law M. Morris J.K. (2004); “The close-response relation between serum homocysteine and cardiovascular disease: implications for treatment and screening.”; Eur. J. Cardiovasc. Prev. Rehabil. 11, 250-253
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr