Potenssiongelmia? Kukaan mies ei puhu niistä mielellään. Korkeintaan vitsailee asialla. Kuitenkin impotenssin todennäköisyys yli 60-vuotiailla on yli 50:50. Tämä koskee tosin myös yli 35-vuotiaita miehiä.

Luonnollista apua erektio-ongelmiin etsivä törmää melko nopeasti käyttäjien kokemuksiin ja tutkimuksiin, joissa todetaan, että aminohapoista kuten L-arginiinista voi olla apua.

Mutta: ratkaiseva tekijä on se, miten L-arginiinia otetaan, millaisina annoksina ja yhdistelminä. Esittelemme täällä parhaat tutkimukset ja annamme niiden pohjalta suosituksia.

Lääkärit puhuvat ”erektiohäiriöstä” viitatessaan tähän arkaan ongelmaan.

Syyt voidaan jakaa kolmeen alueeseen:

  1. verenkiertohäiriöt ja ohuiden verisuonten häiriöt (n. 60 %)
  2. psyykkiset erektiohäiriöt (n. 15 %),
  3. hermostolliset, orgaaniset ongelmat (n. 15 %),
  4. muut syyt (10 %), mahdollisesti tuntemattomat.

Mikäli hermot eivät enää kykene kuljettamaan ärsykkeitä, tai henkilöllä on orgaanisia ongelmia, kuten laskimovuoto, parantumismahdollisuudet ovat heikot.

Suurimmalle osalle ongelmista kärsiviä on hyviä uutisia. Yleisistä verenkiertohäiriöistä johtuvista erektio-ongelmista kärsivät voivat eri tutkimusten mukaan huomattavasti parantaa verenkiertoa ja siten potenssia kohdennetulla aminohappokuurilla.

Korkeintaan 3 000 mg:n annos L-arginiinia päivässä paransi kahdessa tutkimuksessa saatujen tulosten mukaan vain harvojen miesten seksuaalista tyytyväisyyttä.

Sen sijaan 5 000 mg:lla L-arginiinia päivässä on saatu suhteellisen vakuuttavia tuloksia. Tosin parantava vaikutus voi johtua myös muista tekijöistä.

L-arginiini yksistään ei siis vaikuta olevan avain parantuneeseen verenkiertoon.

Vuonna 2008 toteutetussa tutkimuksessa L-arginiini ja männynkuoriuute (uute sisältää nk. prosyanidiineja, jotka tunnetaan myös lyhenteellä OPC) paransivat erektiohäiriöitä jopa 90 prosentilla osallistujista. Tulokset voitiin vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Koska männynkuoriuutteen käyttö ei sisällä riskejä, eikä sillä yli 300 tutkimuksessa ole havaittu olevan sivuvaikutuksia, sen käyttöä hoitona voidaan pitää suositeltavana.

L-arginiinia potenssiongelmiin

Erektiohäiriöt: luonnolliset hoitotavat
L-arginiini on aminohappo, joka säätelee epäsuorasti verisuoniamme. Se säätelee typpimolekyylien saatavuutta, ja viestittää siten verisuonille, milloin niiden on laajennuttava. Näin se säätelee verenkiertoa ja siten myös verenpainetta.

Kolme amerikkalaistutkijaa saivat vuonna 1998 Nobelin lääketieteen palkinnon typpimolekyylin ja L-arginiinin verisuonten säätelyä koskevista tutkimustuloksista. Kyseisten tutkijoiden tekemät havainnot ovat johtaneet intensiiviseen tutkimukseen.

Keho voi valmistaa verisuonia ohjaavaa typpimolekyyliä vain L-arginiinista. Jos arginiinia puuttuu, silloin puuttuu myös typpeä, jolloin verisuonten laajeneminen estyy. Tutkijoiden löydös oli siksi seuraava: kun keho saa enemmän L-arginiinia, se voi nopeammin ja pitkäkestoisemmin laajentaa verisuonia. Tämän vuoksi myös esim. erektion ylläpitäminen on helpompaa.

Eri tutkijat ovat selvittäneet tätä löydöstä lisää, yksiselitteisin tuloksin:

L-arginiini (3 000 mg): Parannus 40%
L-arginiini 1 700 mg + 80 mg männynkuoriuute: Parannus 80%
L-arginiini 3 000 mg + 80 mg männynkuoriuute: Parannus 92%

L-arginiini yksin

Jos L-arginiinia otetaan yksinään, tehoavuuden kannalta vähimmäismäärä näyttäisi olevan 3 000 mg päivittäin.1 Kun L-arginiinia otettiin 5 000 mg, tulokset olivat jo huomattavat.2 Eräässä toisessa tutkimuksessa testattiin 8 000 mg L-arginiiniaspartaattia yhdessä adenosiinimonofosfaatin kanssa.3 Kolmannessa tutkimuksessa L-arginiinia otetiin yhdessä adenosiinimonofostaatin kanssa tunnista kahteen tuntiin ennen sukupuoliyhteyttä. Tämä näyttää olevan suositeltavaa, sillä silloin se on parhaiten kehon käytettävissä.

Jos L-arginiinin ohella otetaan muita aineita, jotka tukevat verisuonten laajenemista, kliinisistä tutkimuksista saadut tulokset ovat huomattavasti parempia.

40%

L-arginiini yhdistettynä männynkuoriuutteeseen

Selvästi parempia tuloksia kuin pelkkä L-arginiini on tuonut ennen kaikkea männynkuoriuutteen ja L-argiinin yhdistelmä. Tämä todistettiin kolmessa tutkimuksessa.

Kahdessa vuonna 20034 ja yhdessä vuonna 2008 toteutetussa tutkimuksessa vahvistettiin jo aikaisemmin saadut tulokset: Ranskalaisesta rannikkomännystä saadun uutteen sisältämä proantosyanidi tukee verisuonten solujen sisäseinämissä tapahtuvia aineenvaihduntaprosesseja. Uutteen ansiosta L-arginiinin vaikutus pääsee täysin valloilleen.5

potenssin lisääminen L-arginiinin ja männynkuoriuutteen avulla

Onnistumisprosentti 92: Uskomattoman suurella osalla, jopa 90 prosentilla osallistuneista miehistä, jotka saivat 3 000 mg L-arginiinia ja 80 mg männynkuoriuutetta päivittäin, seksuaalinen halukkuus ja erektiokyky paranivat huomattavasti. Potilailla, jotka ottivat vaikuttamatonta testivalmistetta (placeboa), ei havaittu lähes mitään parannusta.

Japanilaisten tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa vuodelta 2011 vahvistettiin myös männynkuoriuutteen ja arginiinin yhdistelmähoidon potenssia parantava vaikutus. Tulokset eivät olleet aivan yhtä vakuuttavia, tosin myös annostus oli puolta pienempi.6

92%

L-arginiini ja foolihappo, B6 ja B12

Hyvin laajassa saksalaisessa tutkimuksessa tutkittiin, millainen vaikutus saadaan 3 000 mg:lla L-arginiinia yhdessä kolmen B-vitamiinin B9 (foolihappo), B6 ja B12 kanssa. 7 Tutkittavat henkilöt kärsivät verenpaineesta, arterioskleroosista ja suuri osa myös erektiohäiriöistä.

Tutkimus osoitti, että yli puolet osallistujista (55 %), jotka täydensivät ruokavaliotaan L-arginiinilla ja kolmella B-vitamiinilla B6, B9 ja B12, raportoi tuntuvasta yleisen suorituskyvyn kohentumisesta. Lisäksi 40 prosenttia osallistujista raportoi lisääntyneestä potenssista. Vahingollisen homokysteiinin taso