Yleisesti 40. ikävuotta pidetään naisilla maagisena rajapyykkinä perhesuunnittelua ajatellen. Vahva luulo on, että raskaaksi tuleminen on 40. ikävuoden jälkeen lähes mahdotonta, ja että sitä ennen lähes jokainen nainen voi ongelmitta tulla raskaaksi.

Kumpikaan olettamus ei ole täysin oikea. Raskauden todennäköisyys tai naisen hedelmättömyyden todennäköisyys alkavat muuttua jo 20. ikävuoden jälkeen, mutta hyvällä onnella nainen voi tulla raskaaksi vielä 40. ikävuoden jälkeenkin – myös ilman koeputkihedelmöitystä (IVF).

Raskauden todennäköisyys ikäluokittain

Todennäköisyys tulla kolmen suojaamattoman sukupuoliyhteyden jälkeen raskaaksi on yli 20-vuotiailla hieman alle 86 prosenttia. Jo 25. ikävuoden jälkeen todennäköisyys laskee huomattavasti ja yli 35-vuotiaista vain joka toinen nainen tulee raskaaksi kolmen suojaamattoman sukupuoliyhteyden jälkeen.

Syynä tähän on, ettei jokaisella kuukautiskierrolla enää tapahdu ovulaatiota. Myöskään 35-vuotiaan naisen muut biologiset edellytykset eivät ole yhtä hyviä kuin 20-vuotiaalla. Seuraava kaavio havainnollistaa raskauden todennäköisyyttä eri ikäluokissa:

Naisen ikä ja hedelmättömyyden todennäköisyys

Samassa määrin myös naisen hedelmättömyyden todennäköisyys kasvaa iän myötä. “Hedelmättömyydestä” puhutaan, kun nainen ei tule raskaaksi monenkaan suojaamattoman sukupuoliyhteyden jälkeen.

Seuraavassa kaaviossa on esitetty prosentuaaliset todennäköisyydet:

Erityisesti 30. ikävuoden jälkeen on siksi entistä tärkeämpää suunnitella raskautta ja pyrkiä edistämään sen todennäköisyyttä aktiivisesti.

Voiko nainen lisätä hedelmällisyyttään?

Oletetaan, että terve ruokavalio, normaali paino, ympäristömyrkkyjen ja raskasmetallien välttäminen ja stressitön arki edistävät positiivisesti raskaaksi tulon todennäköisyyttä. Tieteellistä näyttöä tälle teesille ei kuitenkaan ole olemassa.

Miten tervettä raskautta voidaan edistää?

Nainen voi kuitenkin tehdä jotain raskauden terveen etenemisen varmistamiseksi. Foolihapot, omega-3-rasvahapot (kalaöljyn DHA- ja EPA-rasvahapot), rauta ja B-vitamiinit ovat tärkeitä sikiön kehitykselle ensimmäisinä raskausviikkoina ja -kuukausina. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että naisilla, jotka ennen raskautta syövät erittäin vitamiinipitoista ruokaa tai huolehtivat ravintolisin foolihapon, omega-3-rasvahappojen, raudan ja B-vitamiinien saannista, on vähemmän raskauskomplikaatioita. Lisäksi on olemassa vahvoja viitteitä siitä, että sillä voidaan edistää lasten motoriikan, aivojen ja immuunijärjestelmän kehittymistä.

Tulevan lapsen myöhempään kehitykseen voidaan siis vaikuttaa jo ennen raskautta. Noin 85 prosenttia kaikista naisista Euroopassa kärsii foolihapon puutteesta. Foolihapon puute nelinkertaistaa selkärankahalkion (Spina bifida) todennäköisyyden. Siksi gynekologit suosittelevat ravintolisiä jo raskauden suunnittelun yhteydessä. Kun nainen toteaa raskauden (n. kuusi viikkoa raskauden alkamisesta), foolihapon puute on jo voinut aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita sikiön selkäytimeen.

Raskauden mahdollisuutta voi parantaa seuraavin keinoin:

  1. Määritä hedelmälliset päivät ja harrasta seksiä hedelmällisten päivien aikana (kolme päivää ennen ja yksi jälkeen).
  2. Miehen on suositeltavaa pidättyä seksistä ennen naisen hedelmällisiä päiviä.
  3. Miehen siittiöiden kehittymistä voidaan edistää kohdennetulla terveellisellä ravinnolla, joka sisältää paljon hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja ja antioksidantteja. Lue täältä lisää.

Nainen ei sitä vastoin luultavasti voi vaikuttaa raskauden mahdollisuuksiin ruokavaliolla.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr