Joidenkin aminohapposekoitusten yhteydessä mainitaan usein “korkea biologinen arvo“. Mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Biologinen arvo on käytetyin menetelmä proteiinien laadun määrittämiseen ja ilmoittamiseen. Siinä otetaan huomioon myös proteiinien sulavuus.

Toisin kuin muiden mittayksiköiden kohdalla, biologinen arvo mitataan suoraan ihmisessä. Proteiini otetaan tyhjään vatsaan, jonka jälkeen mitataan, milloin kehon typpitasapaino on saavutettu.

Biologinen arvo on indeksi. Arvoja verrataan kananmunan arvoon. Kananmunan biologinen arvo on 100. Jos esimerkiksi tasapainoiseen typpitasapainoon pääseminen edellyttää kananmunan sisältämään proteiinin nähden kaksinkertaista valkuaismäärää, silloin kyseisen proteiinin biologinen arvo on 50.

Usein tehty virhe tai väärinkäsitys on luulla, että koska kananmunan arvo on 100, sen aminohapot voitaisiin hyödyntää 100 prosenttisesti. On vain sattumaa, että kananmuna on valikoitunut muiden proteiinien vertailukohdaksi. On olemassa muita proteiineja ja erityisesti proteiinisekoituksia, joiden biologinen arvo on korkeampi.

Biologisella arvolla (BA) mitataan, miten hyvin ruoka-aineessa oleva proteiini voidaan – suhteessa kananmunaan – ihmisen aineenvaihdunnassa muuttaa kehon omaksi proteiiniksi.

On tärkeää ymmärtää, että jos yksi yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta puuttuu, silloin ruoka-aineen biologinen arvo on aina nolla. Esimerkiksi gelatiini ei sisällä tryptofaania. Siksi keho ei kykene muuntamaan gelatiinia proteiiniksi, jos keho ei muualta saa käyttöönsä tryptofaania.

Proteiinisekoituksilla maksimaalinen biologinen arvo

Jokin proteiineihin sisältyvä välttämätön aminohappo on aina rajoittava tekijä. Kun eläin- ja kasviperäisiä valkuaislähteitä sekoitetaan kohdennetusti, biologiseksi arvoksi voidaan saada jopa 136:

0
36 % kananmuna,
64 % peruna
0
70 % hera,
30 % peruna
0
75 % maito,
25 % vehnäjauho
0
60 % kananmuna,
40 % soija

Huomaa sekoitusten tulkinnassa: prosenttiluvuissa on kyse eristetyistä proteiineista. Se ei siis tarkoita, että yhdistämällä 36 grammaa kananmunaa ja 64 grammaa perunaa, saadaan noin hyvä BA-arvo. Vaan siihen tarvitaan 36 grammaa kananmunasta saatavaa valkuaista ja 64 grammaa perunasta saatavaa valkuaista. Jotta perunasta saataisiin 10 grammaa valkuaista, tarvitaan noin puoli kiloa perunoita.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr