Metioniini on rikkipitoinen aminohappo. Rikki on yksi keskeisistä ruston rakennusaineista. Tutkimuksissa on todettu, että terveiden nivelien rustoissa on kolme kertaa niin paljon rikkiä kuin artroosista kärsivien ihmisten nivelissä.

1

Syynä voi olla joko vähärikkipitoinen ravinto tai puutteellinen rikkiaineenvaihdunta. Aineenvaihduntahäiriöt johtuvat usein vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta. Yksi rikinpuutetta lisäävä tekijä on se, että monet artroosiin määrätyt lääkkeet sitovat rikkiä. Rikinpuute on siis artroosia sairastavilla odotettavissa.

Mutta tarkoittaako se myös, että artroosia voidaan lievittää huolehtimalla lisärikin saannista metioniinin avulla?

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan metioniini voi lievittää artroosipotilaiden kipuja siinä missä perinteiset kipulääkkeetkin.2 Tutkimuksessa 30 henkilöä sai joko perinteistä artroosikipulääkettä tai metioniinia. Tutkimus kesti kahdeksan viikkoa. Jo neljän viikon jälkeen kummankin ryhmän potilaat voivat paremmin ja kahdeksan viikon jälkeen kivun lieventyminen oli molemmissa ryhmissä entistä selvempi. Tutkimusryhmien välillä ei havaittu minkäänlaisia eroja!

Metioniinin suuri etu on, että sen käytön ei ole lukuisissa tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa havaittu aiheuttavan sivuvaikutuksia.3 Sen sijaan kipulääkkeiden pitkäaikaisen käytön epäillään olevan yhteydessä sydäninfarktien suurempaan määrään.

Lue täältä, mitkä aminohapot, aminosokerit ja vitamiinit ovat metioniinin ohella tärkeitä terveen ruston aineenvaihdunnalle.

Etsitkö sopivaa ravintolisää nivelillesi? Olemme verranneet viittä oletettavasti parasta ravintolisää. Muutama niistä sisältää myös metioniinia.

Kirjallisuuslähteet:

  1.  Soeken KL. et al.;”Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis”; Journal of Family Practice, 2002; 51: 425-430.
  2. Maccagno A et al.; “S-Adenosylmethionine in the treatment of osteoarthritis”; Am J Med. 1987 Nov 20; 83(5A):72-7.
  3. Ursini F et al.; “Alternative and Complementary Therapies” 2009; 15, issue 4:173-177
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr