Lysiini on aminohappo, joka käytetään muun muassa herpeksen kotihoitona. Sen lisäksi sitä lisätään usein muihin aineisiin, jotta ne olisivat paremmin ja nopeammin kehon hyödynnettävissä.

Lysiini kuuluu välttämättömiin aminohappoihin. Tämä tarkoittaa, ettei keho voi syntetisoida sitä itse, vaan se on saatava ravinnosta. Päivittäinen tarve on n. 1,5 grammaa. Tästä olennainen osa saadaan eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, kalasta, maidosta ja kananmunista. Myös herneet, saksanpähkinä ja monet muut raaka-aineet sisältävät huomattavia määriä lysiiniä.

Kasvikunnan tuotteissa lysiiniä on melko vähän. Sen vuoksi lysiini parantaa lähes kaikki kasviproteiinien laatua (ks. biologinen arvo).

Lysiini on metioniinin ohella olennainen karnitiinin valmistukseen osallistuva aminohappo. Siksi lysiinin puutteesta voi seurata myös karnitiinin puutos. Karnitiinilla on tärkeä rooli rasvahappojen muuntamisessa energiaksi.

Lisäksi sen vaikuttaa kolesteroliarvoja laskevasti.

1

Lysiinin vaikutukset

Lysiini pitää herpeksen loitolla

Herpeksen hoito lysiinillä
Lysiinin olennainen lääketieteellinen käyttöaihe on herpesvirusten hoito ja ennaltaehkäisy. Muutamien aikaisempien, lysiinin tehon Herpes simplex -viruksen hoidossa osoittaneiden tutkimusten jälkeen2 3, merkittäväksi osoittautui yhdysvaltalainen, satunnaistettu, placebo-kontrolloitu kaksoissokkotutkimus vuodelta 1984. Tutkimukseen osallistui 41 uusiutuvasta herpeksestä kärsivää potilasta.

Päivittäin 1 248 milligrammaa lysiini-monohydrokloridia saaneilla henkilöillä infektio uusiutui huomattavasti harvemmin kuin placebota saaneilla potilailla. Pienempi 624 milligramman päivittäinen lysiiniannos ei sen sijaan tehonnut yhtä hyvin. Kumpikaan annostus ei myöskään lyhentänyt infektion kestoa.4

Suuremmat annostukset parantavat herpeksen nopeammin

Herpes ja lysiini
Suuremmilla annostuksilla herpesinfektioiden määrää ja rajuutta voitiin vähentää. Placebo-kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa Indianapolisissa, Yhdysvalloissa sijaitsevassa Indianan yliopistossa 52 potilasta hoidettiin joko lysiinillä tai placebolla.

Potilaat saivat kuuden kuukauden ajan kolme grammaa lysiiniä päivittäin. Lysiinihoidon vaikutuksesta potilaat sairastivat keskimäärin 2,4 herpes-infektiota vähemmän. Sen lisäksi infektiot paranivat nopeammin kuin placebo-ryhmässä.5

Arginiinia käyttävien ja akuutista herpeksestä kärsivien tulisi käyttää lisäksi lysiiniä. Aminohappo arginiini vaikuttaa Herpes simplex -viruksia lisäävästi. Lysiini sen sijaan kumoaa myös arginiinin vaikutuksen. Herpeksestä kärsivien on siksi pidettävä huoli siitä, että lysiinitasot pysyvät arginiinitasoja korkeampina.

Huomioita lysiinin osteoporoosia ehkäisevään vaikutukseen

Lysiinin kyky tehostaa kalsiumin imeytymistä voi suojata myös osteoporoosia aiheuttavalta luustokadolta.

Marylandin yliopistossa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että lysiini, yhdessä arginiinin kanssa, lisää luukudosta muodostavien solujen (osteoblastit) sekä kollageenin tuotantoa. Se vahvistaa luustoa ja voi suojata osteoporoosilta.6

Lysiini voi siten kalsiumin ja D-vitamiinin ohella tukea luustokadon ehkäisyssä.

Lysiiniä pelkotiloihin

Lysiinin tehosta pelkotilojen lievittämisessä ja mielialan kohentamisessa on tutkimuksissa saatu ensimmäisiä viitteitä, joskaan niiden pohjalta ei vielä ole annettu hoitosuosituksia.

Vuonna 2007 ilmestyneessä tutkimuksessa vahvistettiin, että lysiini voi sukupuolesta riippumatta vähentää sekä yleisiä että stressistä johtuvia pelkotiloja. Tutkimukseen osallistuneilla miehillä sen havaittiin lisäksi laskevan kortisolihormonin ja kromograniini A -proteiinin määrää. Ne molemmat ovat mitattavissa syljestä ja vaikuttavat sympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto ohjaa ulkoisten ärsykkeiden vaikutuksesta herääviä taistele- tai pakenereaktioita.7

Suurillakaan annostuksilla ei havaittuja sivuvaikuksia

Lysiini kuuluu muiden aminohappojen ohella erittäin hyvin siedettäviin aineisiin. Sen ei tiedetä aiheuttavan sivu- eikä yhteisvaikutuksia. Teoriassa epätoivottuja vaikutuksia ei kuitenkaan voida sulkea pois. Tosin niitä ei tähän mennessä ole havaittu edes pitkäaikaistutkimuksissa, joissa osallistujat saivat päivittäin kahdeksan grammaa lysiiniä.

Lue lisää!

Haluatko ostaa lysiiniä erillisenä aminohappona?

Lysiini soveltuu ennen kaikkea aminohappoyhdistelmiin. Nämä lysiiniravintolisät ovat tunnettuja ja suositeltuja kaikkialla Euroopassa.
Lue lisää!

Kirjallisuusviitteet:

  1. Meenu, S., et al., ”Medicinal uses of L-Lysine: Past and future”, Int. J. Res. Pharm. Sci., 2(4), 2011, S. 637 – 642.
  2. Griffith, R. S., et al., ”A multicentered study of lysine therapy in Herpes simplex infection”, Dermatologica,156(5), 1978, S. 257 – 67.
  3. Milman, N., et al., ”Lysine prophylaxis in recurrent herpes simplex labialis: a double-blind, controlled crossover study”, Acta. Derm. Venereol., 60(1), 1980, S. 85 – 87.
  4. McCune, M. A., et al., ”Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride”, Cutis. 1984 Oct;34(4), pp. 366 – 73
  5. Griffith, R. S., et al., ”Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection – Treatment and prophylaxis”, Dermatologica,175(4), 1987, pp. 183 – 90.
  6. Fini, M., et al., ”Effect of L-lysine and L-arginine on primary osteoblast cultures from normal and osteopenic rats”, Biomed. Pharmcother., 55(4), 2001, S. 213 – 220.
  7. Smriga, M., et al., ”Oral treatment with L-lysine and L-arginine reduces anxiety and basal cortisol levels in healthy humans”, Biomed Res, 28(2), 2007, S. 85 – 90.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr