L-tyrosiini on proteiineihin sitoutumaton aminohappo ja hormoni. Sitä tarvitaan jodin ohella kilpirauhasen aineenvaihduntaprosesseihin.

Toisin kuin suurinta osaa muita aminohappoja L-tyrosiinia on saatavilla vain reseptilääkkeenä.

L-tyrosiinin käyttö

L-tyrosiinia käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan (hypotyreoosi) hoitamiseen. Sitä käytetään myös oheishoitona kilpirauhasen liikatoiminnassa, jos tyreostaattihoito on osoittautunut tehokkaaksi.

Vastasyntyneillä ja pikkulapsilla annostus on 10–15 µg painokiloa kohti. Hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi vastasyntyneillä hidastaa psyykkistä ja fyysistä kehitystä.

Vajaatoiminnan pitkäaikaisessa hoidossa päivittäiset annostukset vaihtelevat 12,5–200 µg.

L-tyrosiinia käytetään myös kilpirauhasen vajaa-/liikatoiminnan tunnistamisessa.

Se otetaan tablettina tyhjään vatsaan ennen aamiaista.

Sivuvaikutukset

L-tyrosiini voi lisätä yksilön energiankulutusta. Sitä ei kuitenkaan tulisi pitää ”laihdutuslääkkeenä”. L-tyrosiinin yliannostus voi johtaa insuliiniresistenssin muodostumiseen. Vaihdevuosien jälkeen naisilla on lisääntynyt osteoporoosiriski. Yliannostus voi aiheuttaa jopa kuoleman.

Yhteisvaikutukset

L-tyrosiinin ja kalsiumin tai raudan ottaminen samanaikaisesti voi merkittävästi vähentää kehon kykyä hyödyntää L-tyrosiinia.1

Vältä sen vuoksi rauta- ja kalsiumlisien ottamista samanaikaisesti L-tyrosiinivalmisteiden kanssa tai konsultoi asiassa lääkäriäsi.

Käytön yleisyys

L-tyrosiini kuuluu kymmenen eniten apteekeissa myytävän lääkkeen joukkoon. Saksassa lääkärit määräävät vuosittain yhteensä noin 1,2 miljardia päiväannosta.

Tärkeä huomautus: Nämä tiedot on tarkoitettu yleiseksi tiedoksi eivätkä milloinkaan korvaa lääkärin tai farmaseutin antamia tietoja. Koska kyse on reseptilääkkeestä, l-tyrosiinin käytöstä on aina keskusteltava lääkärin tai farmaseutin kanssa.

  1. Mersebach, H., Rasmussen, A. K., Kirkegaard, L., et al., Intestinal adsorption of levothyroxine by antacids and laxatives: case stories and in vitro experiments. Pharmacol. Toxicol. 84 (1999) 107-109.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr