L-kysteiini on rikkipitoinen aminohappo. Keho voi muodostaa sitä metioniinista, joka on niin ikään rikkipitoinen aminohappo. Kysteiini oksidoituu helposti kystiiniksi. Siksi ravintolisissä ja lääkkeissä suositaan L-kysteiinin vakaata muotoa: N-asetyylikysteiiniä.

N-asetyylikysteiinista (NAC) keho valmistaa myös glutationia, joka on kolmen aminohapon kysteiinin, glysiinin ja glutamiinihapon yhdistelmä. Kolmen aminohapon yhdistelmää kutsutaan tripeptidiksi.

Käyttöalueet

L-kysteiini ja hiustenkasvu

Kysteiini ja hiustenkasvu
Kysteiini on keskeinen ainesosa kollageenin valmistuksessa, joka on tärkein hiuskeratiinin rakennusosa. Lisäksi kollageenia tarvitaan ihon ja kynsien rakennusaineeksi.

Väliaikaisesta hiustenlähdöstä kärsivillä naisilla toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että kysteiinin ja samanaikaisella hirssinsiemenuutteen ja pantoteenihapon saannilla hiustenkasvu voidaan saada normalisoitumaan jo kolmen kuukauden jälkeen.

1

Lue lisää täältä!

Mitkä ovat terveiden hiusten kannalta tärkeimmät ravintoaineet?

L-kysteiini, rauta, pii, L-arginiini, sinkki, biotiini, pantoteenihappo. Niitä hiukset tarvitsevat kasvaakseen!
Lue lisää täältä!

Kysteiini suojaa soluja ja parantaa siittiöiden laatua


Kysteiini ja siemennesteen laatu
Kysteiini on glutationin välitön esiaste. Tripeptidi glutationi on yksi tehokkaimmista solutason antioksidanteista ja suojaa soluja oksidatiivisen stressin aiheuttamalta vaurioitumiselta.

Yleisten immuunijärjestelmään ja vanhenemisprosessiin kohdistuvien vaikutusten lisäksi on tutkittu myös kysteiinin vaikutuksia siittiöiden kehitykseen miehillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että glutationin saanti varmistamalla voidaan olennaisesti parantaa siittiöiden kehittymistä.2 Koestressistä kärsivillä miehillä toteutettu tutkimus puolestaan osoitti, että stressi laskee siemennesteen glutationitasoja ja heikentää siten siemennesteen laatua.3

Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Kysteiinin ja glutationin antioksidanttiset ominaisuudet näyttävät myös tukevan immuunijärjestelmää. Jo vuonna 1991 oli tiedossa, että kysteiini edistää lymfosyyttien toimintaa.4 Uudempi tutkimus vahvistaa, että kysteiinin käyttö voi huomattavasti heikentää kehon tulehdusreaktioita. Kliinisissä tutkimuksissa havaittiin myös parantumisen olevan nopeampaa.5

Lue lisää täältä!

Miten voit lisätä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi?

L-kysteiinin lisäksi myös muilla aminohapoilla, vitamiineilla ja antioksidanteilla on raskaaksitulon mahdollisuutta parantavia vaikutuksia.
Lue lisää täältä!

Annostus

NACia määrätään limaa irrottavana yskänlääkkeenä tavallisesti 600 mg päivittäin. Noudata ehdottomasti lääkkeiden annosteluohjeita.

Jatkuvaan käyttöön suositellaan 50–100 mg L-kysteiiniä päivittäin. Kysteiinivalmisteita on saatavilla turvallisena ravintolisänä.

Sivuvaikutukset

N-asetyylikysteiinin (NAC) muodossa kysteiini lisää eritteiden muodostusta ja siten irrottaa limaa. Sen vuoksi sitä käytetään limaa irrottavana yskänlääkkeenä (ekspektoranttina). Tässä tapauksessa on syytä välttää yskänärsytystä estävien lääkkeiden (antitussiivit) käyttöä.

Muuten L-kysteiini on hyvin siedetty aminohappo ja soveltuu jatkuvaan käyttöön yllä mainittuina annostuksina aina 500 mg:aan asti.

Kirjallisuusviitteet:

  1. W. Gehring, M. Gloor; ”Das Phototrichogramm als Verfahren zur Beurteilung haarwachstumfördernder Präparate am Beispiel einer Kombination von Hirsefruchtextrakt, L-Cystin und Calciumpanthotenat”; Zeitschrift für Hautkrankheiten, 2000; 75(7/8):419-423
  2. Lenzi A, Culasso F, Gandini L, et al. Placebocontrolled, double blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Hum Reprod 1993; 8:1657-1662
  3. Eskiocak S., Gozen A.S., Yapar S.B., et al.; ”Glutathion- und freie Sulfhydrylkonzentration im Samenplasma gesunder Medizinstudenten während und nach Prüfungsstress”; Hum Reprod 2005; 20(9):2295-600
  4. Dröge W, Eck HP, Gander H, Mihm S. Modulation of lymphocyte functions and immune responses by cysteine and cysteine derivatives. Am J Med (1991) 91: pp. 140-144. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1928206
  5. Jones et al, ”Targeting oxidized cysteine through diet could reduce inflammation and lower disease risk”; ScienceDaily, Mar. 31, (2009)
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr