L-karnitiini on tärkeä rasvahappojen kuljetuksessa soluihin. Siellä rasvahapot muutetaan energiaksi. Siksi karnitiini on erittäin tärkeä energia-aineenvaihdunnalle ja rasvanpoltolle. Terve ihminen tarvitsee 300 mg L-karnitiinia päivässä. Erityisissä tilanteissa (urheilu, raskaus, sairaus) sekä iän myötä L-karnitiinin tarve kasvaa huomattavasti.

Keho voi valmistaa pienen osan kehon tarvitsemasta karnitiinista itse mm. niasiinin, B6-vitamiinin, raudan ja C-vitamiinin avulla. Suurin osa, n. 90 prosenttia päivittäisestä tarpeesta, on kuitenkin saatava ravinnosta.

Aminohapon nimi ”karnitiini” paljastaa karnitiinin pääasiallisen lähteen. Sitä saadaan lähestulkoon yksinomaan lihasta (lat.: carnis). Kasveissa karnitiinia on tuskin lainkaan. Siksi kasvissyöjillä on mitattu huomattavasti lihansyöjiä alhaisempia karnitiinitasoja.

1990-luvulla karnitiini oli laihdutusteollisuuden suuri toivo ja kysymys kuului, voiko L-arginiinilla tehostaa rasvanpolttoa?

Mitä tehtäviä L-karnitiinilla on kehossa?

   • rasvahappojen (energia) kuljettaminen soluihin
   • palautumisajan lyhentäminen urheilijoilla
   • myrkkyjen poistaminen soluista, solujen immuunivastuksen parantaminen
   • glukoosiaineenvaihdunnan parantaminen (minkä vuoksi sitä suositellaan diabetesta sairastaville)
   • rasva-aineenvaihdunnan sääteleminen ja mahdollisesti myönteinen vaikutus kolesterolitasoon
   • raskauden aikana tärkeä aminohappo sikiön ja syntyvän lapsen kehitykselle
   • siittiöiden energianlähde, miehen hedelmällisyyden tukeminen.

L-karnitiinia on suurempina määrinä vain lihassa. Kehon omaa synteesiä varten tarvitaan myös rautaa ja C-vitamiinia. Paljon L-karnitiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat:

 • ravut (9 000 mg per kilo)
 • lampaanliha (2 100 mg per kilo)
 • vuohenliha (1 700 mg per kilo)
 • karitsanliha (780 mg per kilo)
 • nauhanliha (700 mg per kilo)
 • sianliha (300 mg per kilo)

Kanassa karnitiinia on 80 mg per kilo. Litra maitoa sisältää n. 25 mg L-karnitiinia. Kasviperäisissä ruoka-aineissa L-karnitiinia on paljon alle 30 mg per kilo (riisissä 18 mg per kilo, avokadossa 13 mg per kilo, leivässä 8 mg per kilo, perunoissa 0,3 mg per kilo).

L-karnitiinin puutteen tai lisääntyneen tarpeen syitä ovat erityisesti:

 • raskaus, imetys
 • kasvisruokavalio
 • alhainen rauta-taso tai C-vitamiinitaso
 • intensiivinen urheilu
 • ikä
 • infektiot, erityisesti HIV
 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • maksan tai munuaisten toimintahäiriöt

Juuri kasvissyöjillä on usein alhainen rautataso, minkä vuoksi myös karnitiinin tuotanto on heikentynyt.

Keho tarvitsee n. 100–300 mg päivittäin. Ravitsemustieteissä suositellaan 500–5 000 mg:n päiväannoksia.
Suuremmillakaan 5 000 mg:n päiväannoksilla ei ole todettu olevan sivuvaikutuksia. Hyvin harvoin käyttö aiheuttaa lieviä ruoansulatusvaivoja.

L-karnitiinin tehtävät ja vaikutukset

Parantaako L-karnitiini rasva-aineenvaihduntaa?

kestävyys ja karnitiini
Rasvahappojen polttoon kehossa vaikuttaa moni tekijä. Se, helpottaako L-karnitiini rasvanpolttoa kuljettamalla rasvahappoja soluihin, riippuu L-karnitiinin saatavilla olevasta määrästä ja sen mahdollisesta rajoittavasta tekijästä.

Vuonna 1998 toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että hyvin ylipainoiset henkilöt kykenivät tehostamaan rasvanpolttoaan karnitiinilla.

1 Uusimpien tutkimusten mukaan rajoittava tekijä on usein rasvaa pilkkovan entsyymin määrä ja solukalvon läpäisevyys.

Siksi L-karnitiinilisät voivat lisätä rasvanpolttoa vain silloin, kun L-karnitiinin saatavuus kehossa on rajoittunut. Henkilöillä, jotka liikkuvat vähän, L-karnitiinilla tuskin on rasvanpolttoa tehostavaa vaikutusta. Sen sijaan urheilua harrastavat voivat tehostaa rasva-aineenvaihduntaansa karnitiinilla.2

L-karnitiini parantaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen

Karnitiini parantaa palautumista

L-karnitiinia tarvitaan reseptorimolekyyleinä toimivien rasvahappojen kuljettamiseen sytoplasmasta mitokondrioiden kalvon läpi mitokondrioihin energiantuottoa varten. Tutkijat lähtevät siitä olettamuksesta, että karnitiini kuljettaa myös maitohappoja ja suojaa siten solujen ”voimalaitoksia” liikahappoisuudelta.

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että L-karnitiini voi lyhentää kestävyysurheilun jälkeistä palautumisaikaa.

Lisäksi lyhyissä, raskaissa kuormituksissa kuten voimaharjoittelussa havaittiin, että L-karnitiinilla voitiin vähentää lihaskipua.

L-karnitiini ja siittiöiden terveys


Siittiöt ja karnitiini
Karnitiini parantaa siittiöiden liikkuvuutta, sillä siittiöt tarvitsevat paljon pitkäketjuisista rasvahapoista saatavaa energiaa. Rasvahapot kuljetetaan solun sisälle poltettavaksi karnitiinin avulla. Karnitiini vaikuttaa olevan siittiöiden energiantuotannossa rajoittava tekijä.

Useimmissa tutkimuksissa on johdonmukaisesti voitu osoittaa, että terveesti liikkuvien siittiöiden määrä oligotsoospermiasta (siittiöiden liian vähäinen määrä) tai astenotsoospermiasta (ejakulaatissa olevien siittiöiden heikentynyt liikkuvuus) kärsivillä miehillä kasvoi huomattavasti. Tutkittaville annettiin karnitiinia kolmesta kuuteen kuukautta.3 4  5

Lue lisää täältä!

Miten voit lisätä mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi?

L-karnitiinin ohella myös muut aminohapot, vitamiinit ja antioksidantit vaikuttavat positiivisesti raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin.
Lue lisää täältä!

Raskaus ja imetys

Karnitiini ja raskaus
Raskaana olevilla ja imettävillä L-karnitiinin tarve kasvaa. Siksi raskaana olevilla naisilla on tavallista alhaisempi seerumin karnitiinitaso.

Sekä napaveressä että luonnollisessa äidinmaidossa on paljon L-karnitiinia. Tämä osoittaa L-karnitiinin tärkeyden varhaiselle kehitykselle. L-karnitiinin saannin varmistaminen raskauden aikana edistää syntyvän lapsen tervettä painonkehitystä ja kasvua.

Koska C-vitamiini ja rauta ovat tärkeitä karnitiinin valmistuksessa, karnitiinin saatavuutta voidaan parantaa myös rauta- ja C-vitamiinilisillä.

Karnitiini voi alentaa kolesterolia

Karnitiini voi vaikuttaa positiivisesti veren rasvojen (triglyseridit) aineenvaihduntaan. Eräässä tutkimuksessa tutkittaville annettiin kahdeksan viikon ajan 900 mg L-karnitiinia päivittäin. Sillä oli huomattava kolesterolitasoa laskeva vaikutus tutkimukseen osallistuneiden keskuudessa.6 Eräässä toisessa rasva-aineenvaihduntahäiriöistä kärsiville henkilöille tehdyssä tutkimuksessa tutkittaville annettiin kuuden viikon ajan 3 000 mg L-karnitiinia päivittäin ja todettiin sen huomattavasti parantavan kolesteroliarvoja.7 Veren neutraalirasvat vähenivät ja kokonaiskolesterolin suhde HDL-kolesteroliin parani. Jo vuonna 1982 toteutetussa tutkimuksessa L-karnitiinilla onnistuttiin laskemaan LDL-kolesterolia samalla kun hyvän kolesterolin (HDL) osuus säilyi entisellään.8

Lue täältä lisää!

Mikä vaikuttaa kolesterolitasoon?

Karnitiini, tietyt vitamiinit ja hivenaineet ovat osana ravitsemusta erityisen tärkeitä huonon kolesterolin hajottamiselle.
Lue täältä lisää!

Verensokeriarvojen alentaminen

Diabetesta sairastaville tehdyssä tutkimuksessa L-karnitiinin todettiin merkittävästi parantavan sokeriaineenvaihduntaa. Henkilöiden kyky hyödyntää veren sokeria parani ja insuliiniresistenssi väheni.9 Myös diabeetikoilla usein koholla olevat veren rasva-arvot (triglyseridi ja ketoniarvot) laskivat tutkituilla henkilöillä L-karnitiinin vaikutuksesta.

Kirjallisuuslähteet:

 1. Lutz, R., Fischer, R., ”Carnitin zur Unterstützung der Gewichtsabnahme bei Adipositas”; ZÄN Ärztezeitschrift für Naturheilverfahren, 39 (1), pp. 12-15, 1998
 2. Arndt, K., Albers, T.; ”Handbuch Protein und Aminosäuren”; 2. Aufl. (2004), S. 263 ff.
 3. Costa M, Canale D, Filicori M, et al. Lcarnitine in idiopathic astheno-zoospermia: a multicenter study. Italian Study Group on Carnitine and Male Infertility. Andrologia 1994;26:155-159.