L-arginiini on tunnettu tehtävästään verisuonten ja verenpaineen säätelijänä. Näin ollen 3 000 mg L-arginiinia yhdistettynä B6-, B12- ja B9-vitamiineihin (foolihappo) voi pysyvästi auttaa alentamaan verenpainetta. Männynkuoriuutteeseen yhdistettynä se on tullut tunnetuksi luonnollisena potenssilääkkeenä. Mutta aminohappo L-arginiini on myös tärkeä immuunijärjestelmämme vahvistaja.

Nyt on tutkittu L-arginiinin uutta käyttöaluetta: Arginiinin käyttöä hammastahnan ainesosana ja sen vaikutuksia plakin muodostumiseen ja parodontoosin (hampaan vieruskudoksen rappeutuminen) syntyyn. Michiganin yliopistossa vuonna 2015 professori Alexander Rickardin johdolla tehdyn tutkimuksen tulokset ovat lupaavia.

1 L-arginiinilla voitiin laboratoriokokeissa pitkälti neutralisoida plakin muodostumista ja vähentää merkittävästi bakteerien kasvua.

Sitä voitaisiin käyttää muullakin tavoin kuin pelkästää hammastahnan ainesosana. Sillä plakki, hampaan pinnalle muodostuva biofilmi, on verrattavissa esim. sairaaloissa esiintyviin biofilmeihin. Yli 50 prosenttia kaikista sairaaloissa esiintyvistä infektioista johtuu biofilmeistä.

Vaikka sillä voitaisiin vain parantaa hammastahnojen parodontoosin ehkäisytehoa, se olisi jo suuri terveydellinen etu. Yhdysvalloissa 24 prosenttia väestöstä kärsii hoitamattomasta karieksesta. Jopa 39 prosenttia yhdysvaltalaisista kärsii lievästä tai keskivaikeasta parodontoosista. Yli 65-vuotiaiden keskuudessa parodontoosi koskee jo kahta kolmasosaa väestöstä.

Lähteet:

  1. Rickard, A., et al. “L-Arginine Destabilizes Oral Multi-Species Biofilm Communities Developed in Human Saliva”; 2015; DOI: 10.1371/journal.pone.0121835
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr