Homokysteiini on metioniiniaineenvaihdunnassa syntyvä tuote. Se on siis täysin normaali aine, jota syntyy säännöllisesti, mutta jota on myös poistettava kehosta säännöllisesti ja riittävästi. Jos veressä on paljon homokysteiiniä, se voi vaurioittaa verisuonten kollageenirakennetta. Kohonneet homokysteiiniarvot ovat selkeässä yhteydessä kohonneeseen arterioskleroosiriskiin.

Homokysteiinin hajottamiseen tarvitaan B6-, B12 ja B9-vitaaminia (foolihappo). Myös betaiini osallistuu homokysteiinin hajottamiseen. Kohonneet homokysteiinitasot ovat yleisiä henkilöillä, joilla vähintään yhden B-vitamiinin taso on alhainen.

B-vitamiinien puute on yleisempää kuin mitä lehdistössä annetaan ymmärtää:

  • noin 80 prosenttia iäkkäämmistä henkilöistä kärsii foolihapon puutteesta
  • ja lisäksi noin 20 prosenttia saa normaalista ravinnosta liian vähän B6- tai B12-vitamiinia.

Nämä eivät ole yksittäisiä tuloksia, vaan Saksan liittohallituksen toteuttaman kyselyn tulos, johon osallistui 20 000 saksalaista.

1

Puutteellinen B-vitamiinin saanti laskee veren homokysteiiniarvoja luotettavasti muutamassa viikossa ja on tärkeä ensisijainen hoitokeino.
Burgerstein´s Handbuch Nährstoffe, 12. Aufl., S. 417

Homokysteiiniarvojen mittaamista voi pyytää lääkärin vastaanotolla. Alle 10 ng/mmol on hyvä arvo, sitä korkeampia arvoja pidetään kohonneina. Jos homokysteiiniaineenvaihdunta on häiriintynyt, puhutaan ”homokysteinemiasta”.

Aikaisemmin tarkkailun kohteena olivat vain kolesteroliarvot, joita pidettiin sydän- ja verisuoniongelmien pääasiallisena aiheuttajana. Nyt tiedetään, että myös homokysteiiniarvot ovat tärkeitä verisuonten terveyden kannalta.

  1. Nationale Verzehrsstudie 2008, Ergebnisbereicht Teil 2, Anhang
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr