Oletko miettinyt, miten voisit ehkäistä hiustenlähtöä? Hiukset heijastavat terveyttämme ja ovat aikojen alusta lähtien olleet kauneuden, terveyden, voiman ja menestyksen merkki. Terveet, paksut hiukset eivät ole sattumaa. Hiusten kasvun ja tuuheuden ei turhaan sanota olevan terveytemme ja ravintomme peili. Se on täysin perusteltua:

Jos kehosta puuttuu tärkeitä ravintoaineita (aminohappoja, vitamiineja ja hivenaineita), se keskittää saatavilla olevat mikroravinteet elintärkeisiin ruumiintoimintoihin. Siksi keho säästää ravintoaineita ensimmäisenä niistä toiminnoista, jotka eivät ole elintärkeitä, kuten hiustenkasvusta.

Seuraus: Vähäinen tiettyjen aminohappojen, vitamiinien ja hivenaineiden puute ei heti aiheuta oireita. Hiukset eivät kuitenkaan tällöin saa kaikkia hiusten kasvuun tarvittavia ravintoaineita.

Erityisen nopeasti vaikuttaa rautavarastojen hupeneminen. Vaikka veren rauta-arvot olisivat vielä viitearvojen rajoissa, lievä hiustenlähtö voi jo kieliä raudanpuutteesta. Raudanpuute on yleistä etenkin naisilla: 75 % puberteetin ohittaneista naisista aina vaihdevuosi-ikäisiin naisiin asti kärsii raudanpuutteesta

1. Raudanpuute voidaan korjata rautalisillä jo muutamassa viikossa.

Hiustenlähtö ja elottomat, kiillottomat hiukset ovat aikaisia merkkejä tärkeiden ravintoaineiden puutteesta. Kehomme viestii paitsi liian vähäisestä raudansaannista, myös eri vitamiinien ja aminohappojen puutteesta.

Hiusten rakenneosat: aminohapot

Hiukset koostuvat suurelta osin rikkipitoisista aminohapoista kysteiinistä ja metioniinista. Ne osallistuvat hiuskeratiinin muodostamiseen ja yhdistävät yksittäiset keratiinikuidut hiukseksi.

Kysteiini ja hiustenlähtö

Kasvuprosessiin hiusjuurissa (”follikkeleissa”) tarvitaan näiden kahden rikkipitoisen aminohapon lisäksi erityisesti myös C-vitamiinia, E-vitamiinia ja hivenaineita rautaa, sinkkiä ja kuparia.

Kysteiini: tärkeä hiusten rakennusosa

Kysteiini– ja pantoteenihappolisät (B5-vitamiini) ja hirssinsiemenuute ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi väliaikaisesta ja androgeneettisestä hiustenlähdöstä kärsivillä naisilla.

Saksassa toteutetussa tutkimuksessa hiustenkasvun todettiin normalisoituvan jo kolmessa kuukaudessa potilailla, jotka saivat säännöllisesti 400 mg hirssinsiemenuutetta, kysteiiniä ja pantoteenihappoa. Hirssinsiemenuute sisältää paljon piitä ja näyttää sisältävän hiustenkasvua stimuloivia ainesosia. Tutkimus toteutettiin placebo-kontrolloidusti ja siinä saadut tulokset ovat tilastollisesti merkittäviä. Näin ollen tuloksia voidaan pitää erittäin varteenotettavina.2

Metioniini vahvistaa hiuksia ja kynsiä

Toinen erityisen rikkipitoinen aminohappo on metioniini. Se muodostaa rikkiketjuja, jotka muodostavat ihon, kynsien ja ennen kaikkea hiusten perusrakenteen. Italiassa julkaistussa tutkimuksessa on todettu, että metioniinilisillä voidaan luultavasti edistää tervettä hiustenkasvua.3

Jos hiusten ja kynsien kasvu on häiriintynyt, on suositeltavaa lisätä ravintoon rikkipitoisia aminohappoja kuten kysteiiniä ja metioniinia sekä sinkkiä ja B-vitamiineja.4
Dr. Uwe Gröber, farmaseutti ja kirjailija

Arginiini ja terveet hiukset

Arginiini on semi-välttämätön aminohappo, joka on tärkeä ennen kaikkea verenkierrolle. Se välittää typpioksidia (NO), joka viestii hienoille verisuonille milloin niiden on laajennuttava. Vain laajentuneina ne voivat kuljettaa riittävästi verta ja ravintoaineita.

Tämä näyttää olevan erityisen tärkeää myös hiustenkasvun kannalta, kuten tuore tutkimus vuodelta 2013 osoittaa.5

Hiustenkasvulle tärkeät vitamiinit ja hivenaineet

Raudanpuute on yleinen ongelma ja yksi hiustenlähdön syy

Hiustenlähtö ja aminohapot
Noin 75 % kaikista naisista puberteetin ja vaihdevuosien välillä kärsii raudanpuutteesta.6 Jo matala rautataso, jota ei vielä pidetä raudanpuutteena, voi aiheuttaa runsasta hiustenlähtöä.

Hyviä raudanlähteitä ovat punainen liha (nauta, sika, riista) ja spinaatti. Alhaisista rautatasoista kärsivät useimmin vähän naudan- ja sianlihaa syövät henkilöt. Erityisesti naisten on suositeltavaa huolehtia riittävän rautapitoisesta ravinnosta. Hiustenlähdöstä kärsivien kannattaa lisätä ravintoonsa raudanlähteitä.

E-vitamiinin puutteesta kärsii n. 50 prosenttia väestöstä – E-vitamiinilisillä voidaan hidastaa hiustenlähtöä

E-vitamiini on keskeinen, tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka suojaa soluja, ihoa ja herkkiä soluja kuten hiusfollikkeleita. Länsi-Euroopassa noin 50 prosenttia väestöstä, sekä miehistä että naisista, ei saa edes suositeltua vähimmäismäärää E-vitamiinia. Tulokset ovat peräisin Saksan liittohallituksen rahoittamasta, vuonna 2008 toteutetusta väestön ravitsemusta koskevasta Nationale Verzehrsstudie -tutkimuksesta, johon osallistui n. 20 000 saksalaista.

E-vitamiinin puute aiheuttaa muun muassa häiriintynyttä hiustenkasvua. Kahdeksan kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistuneiden hiustenkasvu parani E-vitamiinilisillä 42 prosenttia.7

C-vitamiini

Kysteiini on välttämätön hiustenkasvulle
Myös C-vitamiinin puute on Saksassa yleinen. C-vitamiinin puutetta esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa ja noin joka kolmas saksalainen ei saa edes suositeltua 80 mg C-vitamiinia. C-vitamiini on keskeinen ainesosa keratiinin muodostumisessa ja siksi olennainen vitamiini hiusten, ihon ja kynsien terveydelle.

Biotiini

Biotiini on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini. Se on erittäin tärkeä solujen jakautumiselle ja aineenvaihdunnalle. Biotiinin puute aiheuttaa ihon kuivumista, hiustenlähtöä ja kaljuuntumista.

Sinkki

Sinkki on yksi tärkeimmistä hivenaineista, joka on osallisena yli 200 erilaisessa aineenvaihduntaprosessissa. Sinkin puute voi siksi ilmetä useilla eri tavoilla, esim. lisääntyneenä hiustenlähtönä. Sinkki osallistuu myös keratiinin muodostamiseen, joka on hiusten, ihon ja kynsien tärkein rakennusosa.

Sinkinpuutteesta johtuva hiustenlähtö on helposti pysäytettävissä sinkkilisillä (n. 10–15 mg päivässä).

Kupari

Myös kupari on yksi hiustenkasvun ja erityisesti hiusten värin kannalta tärkeä hivenaine. Jos kehosta puuttuu kuparia, hiukset näyttävät haurailta, värittömiltä ja kiillottomilta. Kuparin puute – kuten sinkin, raudan ja vitamiinienkin puute – voidaan suhteellisen helposti korjata ravintolisillä tai pysyvillä ravitsemuksen muutoksilla.

Viinrypäleen siemenuute

Viinirypäleen siemenuute sisältää proantosyaniideja. Nämä fytokemikaalit parantavat verenkiertoa, ja niillä on suuri antioksidanttinen potentiaali. Näin ollen ne voivat suojata herkkiä hiusjuuria ja parantaa ravinteiden saantia. Yritys nimeltä Inneov on testannut viinirypäleen siemenuutetta sisältäviä yhdistelmätuotteita omissa tutkimuksissaan, mutta tutkimuksia ei ole julkaistu.

Raskaudenaikainen ja raskauden jälkeinen hiustenlähtö

Raskauden aikana nainen tarvitsee noin tuplasti enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin tavallisesti. Sen sijaan energiaa (eli hiilihydraatteja ja rasvaa) tarvitaan vain n. 20 prosenttia enemmän. Jos nainen ei raskauden aikana kiinnitä huomiota riittävään hedelmien ja kasvisten ja rasvattoman lihan saantiin, puutteellinen ravinteiden saanti saattaa ilmetä hiustenlähtönä.

Raskauden aikana keho toimii saman periaatteen mukaan kuin muutenkin, eli tärkeimmillä kehon toiminnoilla on etusija: ensin kohdussa oleva lapsi, sitten äiti ja viimeiseksi äidin hiukset.

Miten nopeasti ravintolisä auttaa?

Arvioidessamme, miten nopeasti aminohappolisät ja hiuksille tärkeiden vitamiinien lisät vaikuttavat näkyvästi hiusten kuntoon, on muistettava hiusten kasvuprosessi. Hiustenkasvu etenee kolmessa vaiheessa ( ”Hiussykli ”):

  1. Anageenivaihe: uusien hiusjuurten kasvuvaihe. Hius kasvaa päänahassa. Anageenivaihe kestää kahdesta kuuteen vuoteen. Hiuksista noin 85 prosenttia tulisi olla anageenivaiheessa.
  2. Katageenivaihe: lyhyt muutaman viikon ylimenovaihe. Hiuksen kasvu lakkaa, ja se irtoaa hiusnystystä. Yksi prosentti hiuksista on tässä välivaiheessa.
  3. Telogeenivaihe: Hius on lakannut kasvamasta ja irronnut hiusnystystä. Hiusjuuri on kuitenkin edelleen kiinnittyneenä päänahkaan. Tämä vaihe kestää kahdesta neljään kuukautta. Hiuksista enintään 15 prosentin pitäisi olla telogeenivaiheessa.

Näin ollen: jos hoidat vitamiinin ja aminohappojen puutetta nyt, tätä ennen kuolleita hiuksia putoilee vielä vähintään kahdesta neljään kuukautta. Siksi näkyvää muutosta hiusten kunnossa voi odottaa vasta 2–4 kuukauden jälkeen.

Hiussyklin suhteellisen hitauden ja herkkyyden vuoksi monet alan asiantuntijat suosittelevat käyttämään moniravinnevalmisteita, joilla voidaan vaikuttaa mahdollisimman moniin puutetiloihin. Se on tehokkaampaa kuin monen yksittäisen vitamiinilisän kokeileminen, mikä saattaa viedä paljon turhaa aikaa.

Lue lisää!

Mitkä ravintolisät parantavat hiustenkasvua?

Tehokkaat yhdistelmät ja korkealaatuiset raaka-aineet alle 30 eurolla! Näillä tuotteilla saat tuuheammat hiukset.
Lue lisää!

Kirjallisuuslähteet:

  1. siehe Ergebnisbericht Nationale Verzehrsstudie 2008, Teil 2; Anhang Tab. ”Eisen”
  2. Trüeb R.M.: Systematic approach to hair loss in women, Journal of the German Society of Dermatolgy 2010; 8 (4): 284- 297
  3. Alonso, L. & Fuchs, E.; ”The hair cycle”; Journal of Cell Science, 2006; issue 119, Seiten 391-393
  4. Gröber, Uwe; ”Orthomolekulare Medizin”; 3. Aufl.; S. 192
  5. Saini, R. & Zanwar, A. A.; ”Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin”; Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology”; 2013, Seiten 73-82
  6. Ergebnisbericht Nationale Verzehrsstudie, Teil 2, 2008
  7. Ling et al., School of Pharmaceutical Sciences, Malaysia. Ei julkaistu patenttioikeudellisista syistä.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr