Artroosi ja artriitti ovat tulehduksellisia ja kivuliaita nivelten rappeutumissairauksia. Osteoporoosi tarkoittaa luuston lujuuden vähittäistä vähenemistä. Iän myötä lähes kaikilla ihmisillä esiintyy liikuntaelimistön muutoksia. Ja koska eliniän odotus on nykyään noussut yli 80 vuoteen, artroosista, artriitista ja osteoporoosista on muodostunut tyypyllisiä kansansairauksia.

Sekä artroosin että osteoporoosin riski ja eteneminen riippuvat olennaisesti kahdesta tekijästä, ravitsemuksesta ja liikunnasta.

Artroosi ja artriitti

Rustonkasvun kannalta olennainen aine on rikki. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että päivittäinen ruokavaliomme ei sisällä tarpeeksi rikkipitoisia aminohappoja.

1 Etenkin iän myötä rikin tarve kasvaa samalla kun rikkipitoisten aminohappojen saanti vähenee.2

Hyviä rikinlähteitä ovat rikkipitoiset aminohapot metioniini ja kysteiini, mutta myös orgaaninen rikki (MSM) soveltuu hyvin ravintolisäksi.

Metioniini: välttämätön aminohappo ja rikinlähde

Metioniini ja artroosi
Metioniini on välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, ettei keho voi valmistaa sitä itse, vaan sitä on saatava ravinnosta. Metioniini rikinlähteenä on erityisen tärkeä nivelongelmista kärsiville ihmisille, sillä rusto sisältää noin kolme kertaa enemmän rikkiä kuin muut kehonosat.3

Ulkoisesti rikkiä on jo vuosituhansien ajan käytetty rikkikylpyjen muodossa. Rikkikylvyissä rikki imeytyy kehoon ihon kautta ja vaikuttaa siten tulehduksia ehkäisevästi.4

Kysteiini ja metioniini

Rikkipitoisia aminohappoja on kaksi: metioniini ja kysteiini. Kysteiini vaikuttaa antioksidanttisesti ja suojaa soluja oksidatiiviselta stressiltä. Lisäksi se stimuloi immuunijärjestelmän toimintaa 5 ja voi suojata proteiinien rakenteita. Kysteiini on siksi tärkeä aminohappo kollaageenin muodostukselle, mutta myös lihasten kasvulle.6 Kysteiinillä on myönteinen vaikutus myös luuntiheyteen, minkä ansiosta sen riittävällä saannilla voidaan ehkäistä osteoporoosia.7

Tärkeänä rikinlähteenä kysteiinillä on myös kyky sitoa kehoon päätyviä raskasmetalleja ja tehdä ne keholle vaarattomiksi. Keho voi muodostaa kysteiinistä metioniinia ja toisinpäin. Siksi ratkaisevaa on kysteiinin ja metioniinin yhteismäärä.

MSM (metyylisulfonyylimetaani)

Aminohapot nivelille
MSM on niinikään hyvin tutkittu rikinlähde. MSM on useissa tutkimuksissa osoittautunut hyväksi tulehduksia ehkäiseväksi aineeksi. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa metyylisulfonyylimetaanin todettiin parantavan liikkuvuutta ja kipuaistimusta ja vähentävän ruston kulumista.8 Teho oli paljon parempi kuin placeboa saaneessa kontrolliryhmässä. MSM:llä ja glukosamiinilla yhdessä saatiin parempia tuloksia kuin pelkällä MSM:llä.

Suuremmillakaan annoksilla MSM:n käytössä ei havaittu sivuvaikutuksia.9 Eläinkokeissa MSM:n käyttö on todettu turvalliseksi jopa raskauden aikana.10

Glukosamiini ja kondroitiini

Artroosin ja artriitin hoitoon suositellaan usein glukosamiinia ja kondroitiinia. Nämä aminosokerit muodostavat rustokudoksen. Se on ruston rakenne, johon varastoituu nestettä ja joka siten pehmentää niveliin kohdistuvia iskuja. Sekä glukosamiinin että kondroitiinin teho on todistettu ja niitä on markkinoilla sekä lääkkeenä että ravintolisinä, sillä ne ovat turvallisia ja hyvin siedettyjä.

Ravintolisinä molempia nivelille tärkeitä ainesosia voidaan vapaasti yhdistellä aminohappojen, hivenaineiden ja vitamiinien kanssa. ilman, että jokainen yhdistelmä vaatisi kattavia lääketutkimuksia. Tuotteiden valikoima on siksi valtava, samoin kuin erot annosteluissa ja koostumuksissa.

Omega-3-rasvahapot: DHA ja EPA

Artroosi ja aminohapot
Ravintotieteilijät (esim. DGE, Saksan ravitsemusyhdistys) suosittelevat syömään rasvaista merikalaa kahdesti viikossa. Kalan erityinen ravintoarvo perustuu sen sisältämiin arvokkaisiin proteiineihin ja aminohappoihin sekä erityisiin omega-3-rasvahappoihin. Molemmat omega-3-rasvahapot DHA (dokosaheksaeenihappo) ja EPA (eikosapentaeenihappo) ovat aineenvaihdunnalle keskeisen tärkeitä, niitä on suuressa määrin vain kalassa, ja keho ei voi valmistaa niitä itse. Niillä on positiivinen vaikutus paitsi veren rasva-arvoihin, verisuoniin ja hermosolujen kehittymiselle (tärkeää raskauden aikana ja ikääntymisen myötä silmille), myös kehon rasvahappotasapainoon.

Eräässä 177 polviartroosista kärsivälle potilaalle toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että glukosamiinin ja kondroitiinin käytöllä yhdessä omega-3-rasvahapppojen DHA:n ja EPA:n kanssa saatiin 27 prosenttia parempia tuloksia kuin pelkällä glukosamiinin ja kondroitiinin käytöllä.11

Siinä missä lihan rasvahapot (tyydyttyneet rasvahapot) lisäävät tulehdusalttiutta, kalasta saatavat omega-3-rasvahapot vähentävät tulehduksia. Terveitä niveliä tukeva ravintosuositus kuuluu: Syö mahdollisimman vähän rasvaista lihaa (makkaraa, kinkkua jne.) ja mahdollisimman paljon rasvaista merikalaa.

Osteoporoosi

Polvinivel ja aminohapot
Artroosi ja artriitti tekevät itsensä huomattaviksi sairauden toisessa vaiheessa alkavina kipuina ja rajoittuneena liikkuvuutena. Osteoporoosi, luuston lisääntyvä haurastuminen, on paljon salakavalampi, sillä luustomassan vähenemistä ei huomaa. Osteoporoosi ei aiheuta kipuja tai vaikeuta liikkumista. Kunnes luu murtuu.

Se kenellä on onnea onnettomuudessa, saa murtuman esimerkiksi vain vasempaan käsivarteen. Hyvin usein osteoporoosipotilailla murtuu kuitenkin esimerkiksi reisiluun kaula tai selkärangan nikama, mikä vaatii monen kuukauden vuodelepoa.

Osteoporoosin ehkäiseminen

Helposti murtuvia luita ei hetkessä saa vahvemmaksi. Luiden vahvistaminen vaatii monen vuoden kohdennettua rasitusharjoittelua ja oikeanlaista ravitsemusta (ravintolisät: D-vitamiini, K-vitamiini, kalsium ja magnesium), ja mahdollisesti myös lääkitystä.

Siksi on tärkeää toimia jo ennakolta. Osteoporoosin ennakoiva hoito alkaa jo 40 ikävuoden jälkeen, sillä luiden lujuus heikkenee vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Osteoporoosi koskee useimmiten naisia kuin miehiä, ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen luumassan väheneminen voimistuu.

D-vitamiini

Artroosipotilaille sopiva urheilu
D-vitamiinilla on tärkeä rooli kalsiumin aineenvaihdunnassa, ja se on luuston lujuuden kannalta tärkeä vitamiini. D-vitamiini on osallisena myös monissa muissa aineenvaihduntaprosesseissa. Ravinnossa D-vitamiinia on tuskin lainkaan. Vaikka D-vitamiinin saantiin ravinnosta kiinnitettäisiin kuinka hyvin huomiota, tarvittavan määrän saaminen ravinnosta on mahdotonta.

Ihminen voi valmistaa riittävästi D-vitamiinia iholla istumalla usein auringossa niin, että aurinko pääsee iholle. Kesällä D-vitamiinin saantiin riittää 30 minuuttia päivittäin keskipäivän auringossa käsivarret ja jalat paljaina. Aurinkorasva vie 95 prosenttia ihon kyvystä tuottaa D-vitamiinia.

Talvella ja kun aurinko on matalalla taivaankannella, UV-valoa pääsee ilmakehään vain vähän. Kun tähän lisätään vielä pitkät hihat ja housunlahkeet, ihon on lähes mahdotonta tuottaa riittävästi D-vitamiinia. Siksi riippumattomat D-vitamiinin puutetta tutkineet tutkimukset tuskin yllättävät: 60–90 prosentilla väestöstä on veressään liian vähän D-vitamiinia ja siten selkeä D-vitamiinipuute.

DGE:n suosittelema päiväannostus on 10µg ja 50. ikävuoden jälkeen 20µg D3-vitamiinia päivittäin.

K-vitamiini

K-vitamiini on yksi luustolle olennaisen tärkeä rasvaliukoinen vitamini. Se ohjaa osteokalsiinia, joka on vastuussa luuston muodostumista ja vähenemisestä.12 K-vitamiini on hyvin turvallinen vitamiini, jonka ei ole yli 4 000 µg päiväannoksinakaan todettu aiheuttavan myrkytyksiä. Suositeltava päiväannos on 75 µg.

Kalsium

Kalsium on magnesiumin ohella olennainen kivennäisaine, joka muodostaa luustoa ja vaikuttaa sen lujuuteen. Jatkuva kalsiumin ja D-vitamiinin puute ovat keskeisimmät osteoporoosin syyt.

Vuonna 2015 julkaistun selvityksen mukaan, jota varten arvioitiin 59 tutkimusta, on kyseenalaista, että ravintoon lisätyllä kalsiumilla voitaisiin vahvistaa luustoa.13 Maito ja maitotuotteet kuten juusto ja rahka ovat hyviä kalsiumin lähteitä ja niiden tulisi olla osa päivittäistä ruokavaliota.

Lue täältä lisää!

Mitkä tuotteet ovat hyviä luustolle ja nivelille?

Liikuntaelimistön kuntoon voidaan vaikuttaa oikeanlaisella ravitsemuksella. Nämä tuotteet ovat euroopanlaajuisesti tunnettuja ja suositeltuja.
Lue täältä lisää!

Miksi liikunta on tärkeää artroosin ja osteoporoosin ehkäisyssä

Liikunta artroosin ja osteoporoosin ehkäisyssä

Riittävä liikunta on liikuntaelimistölle tärkeää: lihakset, nivelsiteet, jänteet, nivelet ja luut joutuvat työhön ja vahvistuvat samalla. ”Vierivä kivi ei sammaloidu!”, sanoo tunnettu sananparsi. Tästä huolimatta ajamme nykyään pienimmätkin matkat autolla, bussilla tai taksilla. Tai valitsemme rappusten sijaan hissin.

Liian vähän liikuntaa saavat lihaksemme rapistuvat entisestään. Tällöin lihakset eivät enää tarjoa nivelille riittävästi tukea, ja luihin ja niveliin kohdistuva rasitus on liian suuri.

Nivelrusto saa nivelravintoaineensa nivelnesteen, ei verisuonten välityksellä. Jotta rusto voisi uusiutua sisäkautta, on välttämätöntä, että nivelnesteessä olevat ravinteet hierotaan säännöllisen niveliin. Tämän voimme varmistaa harrastamalla säännöllisesti liikuntaa.

Myös luut kärsivät liian vähäisestä liikunnasta. Luuston rasittaminen sen sijaan saa osteoblastit muodostamaan luustomassaa. Siihen riittää jo pienikin rasitus, kuten kevyt hölkkä, nopea kävely tai pienillä painoilla tehtävät lihaskuntoharjoitukset.

Riittävä liikunta on siksi kaiken A ja O sekä niveloireiden ja luuston heikkenemisen ehkäisyssä että hoidossa.

Kirjallisuuslähteet:

 1. Nimni ME, Han B, Cordoba F.; ”Are we getting enough sulfur in our diet?” Nutr Metab (Lond). 2007;4:24.
 2. Young VR: Protein and amino acid metabolism with reference to aging and the elderly.” Prog Clin Biol Res 1990, 326:279-300
 3. Ammann, P., Laib, A., Bonjour, J.-P., Meyer, J. M., Rüegsegger, P. & Rizzoli, R. (2002); ”Dietary essential aminoacid supplements increase the bone strength by influencing bone mass & bone microarchitecture in an isocaloric low-protein diet”, Journal of Bone and Mineral Research, Volume 17, issue 7, (pp.1264-1272)
 4. Sukenik S, Buskila D, Neumann L, Kleiner-Baumgarten A, Zimlichman S, Horowitz J: ”Sulphur bath and mud pack treatment for rheumatoid arthritis at the Dead Sea area.” Ann Rheum Dis 1990, 49:99-102.
 5. Grimble RF: The effects of sulfur amino acid intake on immune function in humans. J Nutr 2006, 136:1660S-1665S
 6. Lands LC, Grey VL, Smountas AA: ”Effect of supplementation with a cysteine donor on muscular performance.” J Appl Physiol 1999, 87:1381-1385.
 7. Baines M et al.: The Association between cysteine, bone turnover, an low bone mass; Calcif Tissu Int. (2007)
 8. Brien S, Prescott P, Bashir N et al. Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 2008;16(11):1277-88
 9. Magnuson BA, Appleton J, Ames GB. Pharmacokinetics and distribution of 35S methylsulfonylmethane following oral administration to rats. J Agric Food Chem. 2007;55(3):1033-8
 10. Magnuson BA, Appleton J, Ryan B et al. Oral developmental toxicity study of me thylsulfonylmethane in rats. Food Chem Toxicol. 2007;45(6):977-84
 11.  Grünwald J et al, “Effect of Glucosamine sulfat with or without omega-3 fatty acids in patients with osteoarthritis”, Advances in Therapy, Vol. 26 (2009), Issue 9, Seite 858-871 – See more at: http://vitamine-ratgeber.com/glucosamin-und-omega-3-fettsauren-zusammen-optimal-gegen-arthrose/
 12. Booth SL et al.; ”Vitamin K intake and bone mineral density in women and men”; Am J clin Nutr 2003;77, 512.
 13. Bolland / Reid / Tai; ”Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis”; 2015; BMJ 2015;351:h4183; http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email