Seuraavat 7 myyttiä ovat yleisiä raskaaksi haluavien pariskuntien keskuudessa. Tosin suureksi osaksi ne eivät pidä paikkaansa.1

Vain ovulaatiopäivänä voi tulla raskaaksi

Väärin. Miehen siittiöt elävät noin 72 tuntia tai jopa 5 päivää naisen emättimessä. Näin ollen munasolu voi hedelmöittyä silloinkin, kun seksiä harrastetaan kaksi tai kolmen päivää ennen ovulaatiota. Ovulaation jälkeen naisen munasolu vaeltaa noin 24 tuntia. Toisin sanoen raskaaksi tuleminen on mahdollista myös maksimissaan 24 tuntia ovulaation jälkeen.

Kuukautiskierto kestää aina 28 päivää

Naisen kuukautiskierto kestää 24–36 päivää. Joillakin naisilla kuukautiskierto on säännöllisesti suhteellisen pitkä tai suhteellisen lyhyt. Joillakin taas kuukautiskierron pituus vaihtelee kuukaudesta toiseen. Myytti on syntynyt ehkäisypillerin tulon myötä, ehkäisypillerien sisältämä hormoni vakioittaa kierron pituuden 28 päivään.

Sukupuoliyhteydessä oleminen päivittäin lisää raskauden todennäköisyyttä

Raskaaksi tuleminen ei vaadi päivittäistä seksiä. Erityisesti koska raskaaksi tulemiseen menee usein kuudesta kahteentoista kuukautta, kannattaa ottaa rennosti. Miehen ei tulisi rasittaa itseään liiaksi. Eläväthän siittiöt kolmesta viiteen päivään naisen sisällä.

Kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi

Hedelmöittymisen todennäköisyys kuukautisten aikana ei ole kovin suuri, mutta koska ovulaatio tapahtuu osalla naisista jo 4. päivänä kuukautisten jälkeen, ja koska siittiöt voivat elää jopa viisi päivää, voi seksin harrastaminen myös kuukautisten aikana johtaa raskauteen.

Jalkojen pitäminen koholla seksin jälkeen parantaa raskaaksitulon mahdollisuutta

Jalkojen ylös nostamisen ja sen aiheuttaman painovoiman ajatellaan helpottavan siittiöiden liikkumista kohdun suulle. Siitä ei ole olemassa todisteita, mutta koska siitä ei voi olla haittaakaan, mikä estää yrittämästä!

Osterit lisäävät miesten hedelmällisyyttä

Jotain perää siinä on, sillä osterit sisältävät paljon sinkkiä ja aminohappoja. Liian vähäinen sinkin saanti madaltaa veren testosteronitasoa, ja aminohapot taas edistävät siittiöiden kehitystä. Näin ollen ostereilla on positiivinen vaikutus siittiöiden kehitykseen. Liian yksipuolisesta ruokavaliosta ei kuitenkaan ole hyötyä, vaan on suositeltavaa huolehtia monipuolisesti vitamiinien ja hivenaineiden saannista.

Terveellinen ruokavalio riittää kaikkien vitamiinien, hivenaineiden ja aminohappojen saannin varmistamiseen

Terveellinen ravinto on teoreettinen tavoite, jota on todellisuudessa vaikea saavuttaa. Suuri osa väestöstä Euroopassa ja Yhdysvalloissa saa liian vähän monia vitamiineja ja aminohappoja. Esimerkiksi foolihapon ja D-vitamiinin puutteesta kärsii n. 80 prosenttia. Ruokavaliomme sisältää myös liian vähän rautaa, E- ja C-vitamiinia sekä olennaisia omega-3 -rasvahappoja DHA ja EPA, jotka edistävät terveitä kolesteroliarvoja ja hermojen kehitystä. Tämä johtuu siitä, että tuskin kukaan vastaa täysin ravintotieteilijöiden ihannetta ja syö kalaa kaksi kertaa viikossa ja hedelmiä ja vihanneksia viisi annosta päivässä.

Vitamiinien, hivenaineiden tai omega-3-rasvahappojen puute lisää komplikaatioiden todennäköisyyttä raskauden aikana huomattavasti. Foolihapon puute kahden ensimmäisen raskausviikon aikana lisää vaikeiden epämuodostumien riskiä (esim. selkärankahalkio tai Spina bifida) nelinkertaisesti. Se voi haitata myös lapsen kehitystä. Siksi ennen kaikkea ennen raskautta ja raskauden aikana on suositeltavaa huolehtia johdonmukaisesti terveellisestä ravinnosta ja vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista.

  1. Fehring RJ, Schneider M, Raviele K (2006) Variability in phases of the menstrual cycle. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 35: 376-384
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr